Toplotna izolacija stanovanjskih objektov

Ste v postopku gradnje kjer se odločate za izdelavo fasade. Opozoriti vas moramo, da se za fasado izplača odšteti več, saj kvalitetne fasade lahko vzdržijo vse vremenske pogoje do 50 let.  Zelo pomembna je toplotna izolacija podstrešja.

Zakonsko predpisana debelina fasade

Tudi glede cene se ne da kaj preveč razmišljati, saj debelina fasade to nič ne vpliva, temveč kvadratura. Izolacija predstavlja le približnih 30 % celotne cene. Splača pa se tudi poglobiti v slovensko zakonodajo, kjer imajo predpisano debelina izolacije ki jo lahko vložite v fasadne sisteme.

Manjša debelina izolacije ima preveliko izgubo toplote in posledično velik odstotek energije gre v nič. Strokovnjaki so ocenili, da je najbolj optimalna debelina fasade med 20 in 25 cm.

Izberimo primer, da ste se sami odločili izdelati fasado vam lahko svetuje z nekaj koraki, kako se lotiti projekta.

  1. Sprva si uredite prostor in si zagotovite osnovno varnost, ter dostopnost do vseh kotov.
  2. Namešajte lepilo 10 pred uporabo. Vrečo lepila pomešajte z približno 7 litri vide tako da boste dobili homogeno maso. Na steno ga nanašamo prilagojeno, glede na vrste izolacijskega materiala. Lahko ga nanašate po celoti, točkovno ali po linijah.
  3. Pri nameščanju plošč si zagotovite tako razvrščene v polovičnem zamiku. Če imamo situacijo slabe oprijemljivosti (na večjih površinah) si pomagamo s sidrišči na vsakem kvadratnem metru.
  4. Na pritrjene plošče nato dodamo dodatno plast lepila po celotni površini, ter jo prekrije z mrežico. Celotna debelina bi morala znašati 10 cm.
  5. Po tem postopku sledi še zadnji zaključni sloj, pri katerem lahko namešamo določeno barvo po žeji. Pri nanašanju moramo biti previdni, saj to je vidni in končni sloj.

Po naših izkušnjah je bolje delo prepustiti strokovnjakom, saj bodo svojo delo opravili z odliko, ter zagotovili da bo opravljeno vse po standardih in zakonih, ki jih predpisuje naša država.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *