Kaj je naravna kozmetika?

Ste že kdaj pomislili koliko različnih kozmetičnih izdelkov vsak dan nanesete na svojo kožo? Morda se vam to niti ne zdi pomembno, dokler se ne zaveste, da marsikatera sestavina skozi kožo prodre v vaše telo in kroži po vašem telesu s krvjo. Ko se človek zave, da je to tako kot če bi kremo, ki smo jo nanesli na obraz, pojedli, se že malo bolj zamisli in se vpraša, če ni morda vseeno pomembno kakšne so sestavine v kozmetičnih izdelkih. Kaj pa naravna kozmetika? Je ta kaj boljša in bolj varna? Kakšna je sploh razlika?

Zavedati se moramo, da ni vsak kozmetični izdelek, ki se oglašuje kot naraven, tudi zares naraven. Velja pa, da lahko kozmetiko, ki vsebuje 95% sestavin naravnega izvora, za naravno kozmetiko. Toda pozor, kozmetika, ki vsebuje od 70% do 95% sestavin naravnega izvora, ni naravna kozmetika, temveč kozmetika narejena iz naravnih sestavin. Pomembno pri naravni kozmetiki je tudi to, da je celoten proces izdelave kozmetičnih izdelkov naraven in naravi prijazen. Najpomembnejše je vsekakor to, da izdelki in njegove sestavine niso testirani na živalih. Pomembna je tudi okolju prijazna embalaža. Najboljši in najbolj osveščeni proizvajalci pa imajo celo lastne biofarme rastlin, ki jih uporabljajo in nabirajo ročno. Vse to je pomembno!

Moram vas pa vseeno opozoriti, da naravni kozmetični izdelki niso nujno tudi bol učinkoviti. Predvsem znajo biti problematični za občutljivo kožo, ki jo lahko zaradi vsebnosti eteričnih olj in alkohola, ki se ga uporablja za konzerviranje, še bolj razdražijo. V primeru občutljive kože, vam priporočam, da zadeve vzamete v svoje roke in za odstranjevanje ličil uporabite olje, recimo navadno hladno stiskano olivno olje, ki ga uporabljate za solato. Ko odstranite trdovratna ličila, uporabite še malo medu, da dobro očistite kožo, encimi v medu pa bodo poskrbeli za blagi piling. Olje pa lahko uporabite tudi za nego obraza in telesa. Pa ne samo to, tudi kot maska za lase pred pranjem se odlično obnese in kot podlaga za britje nog.

Kot osvežilno in pomirjajočo masko vam svetujem jogurt. Sama si, kadarkoli me napade rdečica, privoščim hladen jogurt iz hladilnika in se z njim namažem po obrazu-rdečica garantirano izgine. V kolikor imate mastno kožo, vam kot čistilno masko predlagam glino. Enostavno jo zmešate z vodo in nanesete na obraz ter počakate, da se strdi. Po uporabi bo koža mehka in čista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *